I går kveld tok jeg fram saksa igjen. Det var klart for litt klipp.

Det var noen få greiner jeg ønsket å få klippet ned litt, for å gi plass til nye skudd. Treet vokser og trives fortsatt, selv om det har vært mye vinter og lite sol den siste uken.

Så kom dagen i dag, og det var tid for gjødsling. Dette har jeg nok overtenkt mye på forhånd, og lest så mye på nettet at jeg sikkert har rundet Google. Derfor ble det også at jeg muligens utsatte gjødslingen for lenge.

Men i går bestemte jeg meg for type gjødsel. Jeg hørte det var bra med organisk gjødsel, som ikke hadde for sterke NPK-verdier. N står for nitrogen, noe som bidrar til vekst. P står for fosfor, noe som gir god blomstring og styrke til røttene. K står på kalium, som gir god motstandskraft til treet.

Ulike kilder anbefaler ulike verdier, men en fin regel er sånn passe balanserte verdier. Men alt under 10 i verdier, duger godt for bonsai-trær. Å finne organisk gjødsel med balanserte verdier viser seg derimot å være vanskelig. Ikke alle er like flinke til å skrive verdiene på nettsidene sine, heller. Og den jeg tenkte å gå for, hadde i utgangspunktet ganske balanserte verdier (på nettsiden til butikken). Da jeg fant samme gjødsel i den butikken, sto det noe helt annet. Men nå tenkte jeg, at skitt au. Jeg må bare prøve nå. Stole litt på magefølelsen.

Jeg endte opp med en med verdiene N6-P1-K3. Jeg var fortsatt litt usikker, så jeg ringte Taki Bonsai og forsikret meg om at den var trygg å bruke. -Ingen problem, fikk jeg tilbake. Så var det bare å regne seg fram til cirka riktig blandingsforhold med vann. Der må jeg nok prøve meg litt fram utover våren. Fra i dag så bør jeg gjødsle én gang i uken. Det bør jeg gjøre til over sommeren, før det blir hver andre uke, og etter hvert én gang per måned de tre vintermånedene. Så gjentar det seg med hver andre uke til og med april. Spørs litt når våren starter for fullt også.

Uansett er jeg mye tryggere på gjødsling nå, etter ilddåpen. Så får jeg bare håpe at treet i alle fall fikk nok gjødsel.

Bloggposter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *