Nå har det gått en bra uke siden ompottingen. Hvordan går det så med trærne?

Det ser foreløpig ok ut, ni dager etter. Selv om jeg i går la merke til noen gulgrønne små prikker på bladene til ligusteren. Jeg ble straks noe stresset, ettersom jeg ikke hadde erfart det tidligere. Tankene gikk til ompottingen, om jeg hadde gjort noe feil, eller om treet manglet næring, eller vann, eller om det rett og slett var stresset av ny jord. Jeg googlet og fant akkurat de svarene. Så det ble jeg ikke akkurat klokere av. Så spurte jeg Hitras svar på bonsaiens orakel, men han lurte like mye som meg. Rådet hans var å kontakte Taki Bonsai, kanskje de beste i Norge på bonsai.

Så da måtte jeg være tålmodig da, ettersom det var søndag og hviledag og greier.

Mandagen kom fort nok den, som den alltid gjør. Da var det å dra en tur på jobb, før jeg dro hjem og sjekket statusen på både ligusteren og zelkovaen. Ligusteren først…

Den hadde ikke endret seg noe siden i går. De samme prikkene var der. Jeg ringte Taki Bonsai og luftet problemet for dem. Svarene var egentlig mye av det samme som Google og Hitra-eksperten ga meg. Etter litt prating fram og tilbake, fikk jeg tips om å vanne hyppig, og kanskje hyppigere enn det jeg så langt gjort i vinter. Det er uansett ikke mulig å overvanne treet, så fremt jeg unngår å la treet stå i vann over tid. Og det har jo aldri falt meg inn. Et annet råd var å vente med næring i minst to uker fra ompottingen ble gjort. Så altså tidligst på førstkommende lørdag. Ved ompotting og skifte av jord kan treet også bli stresset. Men det pleier å gå over etter hvert som røttene blir vant til de nye omgivelsene. Det er kanskje litt sånn som alt levende liv. Vi liker helst ikke forandringer og endringer i miljøet vi er vant til å vanke i. Poenget til hun jeg snakket med, var at det kom helt sikkert til å gå bra, så da satser jeg på at det er sånn det er. Jeg får bare passe på litt ekstra framover (for min egen del).

Zelkovaen har ikke fått tilsvarende prikker, men derimot mer noen gule blader. Heller ikke det trengte jeg å bekymre meg over. Det var sannsynligvis bare gamle fellende blader, som igjen blir erstattet av nye grønne. Det er vanlig for trærne å felle blader tidlig vår, så vel som gjennom vintersesongen.

Men…

Om bladene begynner å bli brune og svarte, da er det fare på ferde. Hverken Taki Bonsai eller jeg, er bekymret for akkurat det.. ennå. Trærne er uansett ganske tøffe av seg, så de tåler nok mer enn vi tror. Med tiden til hjelp, blir det nok bra. Inntil da, får dere, i likhet med meg, vente spent på utviklingen.

Bloggposter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *