Trimming er bra for bonsaimannen, så vel som for trær.

Jeg har latt det gå en stund før jeg endelig bestemte meg for å trimme ligusteren og nyervervelsen, kinesisk buksbom. Til dels fordi jeg skjønte at antall avleggere kom til å skyte i været. Jeg har nok ikke plass til alle, slik det er nå. Men den tid, den sorg. Kanskje det blir flere skogsområder her hjemme…

Men først. Ligusteren har vokst seg hit og dit på ganske kort tid, og det hele ble uoversiktlig. Hva ønsker jeg egentlig av den der. Skal den få vokse videre, skal jeg klippe den helt ned, skal jeg gjøre sånn, eller sånn? Tusen tanker. Men jeg måtte bare starte, og se litt hvor det førte meg.

Her er ligusteren før klippen.

Jeg har også fylt noen glass med vann, klar for storinnrykk av avleggere.

Dette treet var vrient, og zelkovaen som jeg klippet ned for en liten stund siden, virket som barnemat i forhold. I tillegg ser jeg at dette treet, eller i alle fall noen av greinene trenger wiring for å vokse slik jeg ønsker det. Og det har jeg ennå ikke klart å skaffe meg. Så det ødelegger jo på en måte det jeg ønsket meg på forhånd.

Over her er altså resultatet. Jeg er hverken fornøyd, eller misfornøyd med hvordan det ble. Jeg hadde en slags plan, men det fungerte bare sånn passe. Jeg tenker at dette treet får bare være slik til jeg har fått kjøpt meg wire. De greinene som skulle hatt seg et løft, er på «baksiden» av treet. Jeg tok «dessverre» ikke bilder av det… 👀 Litt bevisst? Muligens. Fronten av treet er ok å se på.

Og sånn apropos bakside og front… Jeg lærte nylig at det er lurt å velge side. Hva skal være front, og hva skal være baksiden av treet. Det har noe med inntrykket du får når du ser på treet. Og på ligusteren var det enkelt. Zelkovaen var ganske åpenbar, den også. Så da ble det som det ble, da.

Neste og siste tre ute, var den kinesiske buksbomen.

Utgangspunktet husker du kanskje fra tidligere, men her er et bilde, sånn for sikkerhets skyld.

Ganske buskete, om jeg kan kalle det for det. Noe annet jeg har lært, er at i bonsai så er det viktig at trestammen og strukturen i treet kommer fram. På dette treet skjuler det seg mange detaljer som man umiddelbart ikke ser med alle de greinene (derav buskete). Så jobben her ble enda vanskeligere enn ligusteren. Jeg føler meg litt sånn n00b, rett og slett. Med et stort ønske om å bli en pro, eller God, etter hvert. Men nå er jeg såpass fersk, så da blir jeg også noe feig, men samtidig ganske modig.

Her er jeg i gang. Det er ganske møysommelig arbeid når greinene er tett i tett. I tillegg ser jeg etter passende avleggere. Dette treet tok lengst tid av alle de tre trærne. Jeg fokuserte spesielt på å la stammen komme til sin rett. Kinesisk buksbom er et meget spennende tre å vise fram. Stammestrukturen som minner om et veldig gammelt tre, og måten treet framstår på, som helhet. Utfordringen er at dette treet burde endret plassering i potten, ettersom den mest åpenbare framsiden er noe annerledes enn det som er front i dag. Jeg må undersøke noe mer før jeg tør å begynne med det. Men tror nok samtidig at treet blir enda penere å se på, om jeg endrer det.

Uansett, her er resultatet av trimmingen. Jeg kunne nok tatt en god del mer, men ettersom jeg fortsatt bare er n00b, så lar jeg det være i denne omgang. Men jeg mener selv at jeg har gjort noe riktig.

Her er avlegger-fangsten etter ligusteren og buksbomen.

Så nå må jeg tenke hardt på hvordan de skal ende opp etter at forhåpentligvis alle får fine røtter, og dermed er godt utgangspunkt for liv i jord. Jeg har planer for noen av dem, men jeg innser at jeg nå bokstavelig talt har tatt meg vann over hodet.

Bloggposter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *