Etter å ha gått i flere uker og fundert, tok jeg endelig mot til meg.

Jeg har sett flere klippe ned trærne sine ganske kraftig, i løpet av det første året som bonsaimannen. Og jeg har like lenge drømt om å gjøre det samme. Men jeg har også like lenge utsatt det, fordi det rett og slett virket for skummelt å kunne gjennomføre.

De siste ukene har jeg tenkt ekstra på det, og etter å ha sett på Herons Bonsai på YouTube, ble det avgjort. Nå måtte jeg bare prøve. Han fyren i videoen ufarliggjør det meste, og lar det bare stå til. Det virker så enkelt og avslappende, når han forklarer og klipper.

-Sånn vil jeg også bli, tenkte jeg. Men da må jeg tørre å hoppe i det.

Og det gjorde jeg! Det er først og fremst zelkovaen jeg har tenkt å klippe ned ganske kraftig. Den har vært litt uregjerlig, og vokst seg ute av proporsjoner det siste året, selv etter ganske mange trimmerunder. Nå har jeg lyst til å kontrollere mer hvor den skal vokse. Jeg er fortsatt noe usikker på hva slags framtidig form den skal ha, men jeg tenker også at den skal få lov å forme seg litt selv. Så får jeg ta en ny vurdering etter hvert som både jeg og treet vokser med oppgaven.

Bildet under viser utgangspunktet jeg hadde å jobbe med.

Ganske bustete, for å si det mildt. Jeg ønsker heller at treet skal vokse tettere, og at, i god bonsai-ånd, treet får vist strukturen sin. Ingenting slår trærne på våren før skuddene skyter fart. De står der bare med silhuetten sin, og viser fram stammen og greinstrukturen. Det er et vakkert skue. Og det er også utgangspunktet mitt.

Så da begynte jeg klippingen, da. Noe vilkårlig til å starte med, men samtidig fokus på hvor jeg vil at treet skal vokse videre. Det virker ganske drastisk til å begynne med, hvor jeg bare ser at haugen med avklippede greiner vokser og vokser.

Innimellom klippet jeg noen greiner hvor jeg tenkte at… Wow, disse må jeg sette i vann, og se om de klarer å slå røtter. Av disse har jeg en drøm om å få vokst en skog. Jeg må bare finne en passende potte de kan vokse i først. Under viser jeg de håpefulle greinene.

Noe ulike former og tykkelser, men disse er det potensiale i. Så får tiden bare vise hvordan det går. Det blir spennende! Mer om det senere.

Men tilbake til klippingen. Jeg har nå klippet vekk de uregjerlige, så nå er det bare finarbeidet igjen. Det er nå fokuset på silhuetten virkelig starter. Siden jeg fikk treet for ett år siden, har stammen vokst seg noe til siden, og det var i utgangspunktet noe jeg ikke ønsket. Men etter hvert som jeg klippet meg nedover greinstrukturen, så ser jeg at det faktisk ikke blir så aller verst. Jeg tror faktisk det blir et mer spennende tre å se på. I tillegg plukket jeg opp tips fra Herons Bonsai, om ikke å bruke sårsalve på greinene, for å gjøre at treet utvikler seg mer naturlig, med «døde» spor som viser hvordan treet kunne vært ute i det fri. Jeg har heller ikke sårsalve i beholdningen, så det var gunstig for meg å ta til meg det tipset. Uansett synes jeg det er et bra tips.

Her er treet omtrent ferdigklippet. Det er ganske annerledes enn utgangspunktet. Og ganske overraskende at jeg torde å gjøre det der.

Men når jeg nå er ferdig, og ser resultatet, og ikke minst silhuetten, så angrer jeg ikke. Jeg er faktisk meget fornøyd.

Jeg kunne nok enda tatt litt mer, men nå skal det få vokse litt. Jeg er spent på hvordan nyskuddene etter hvert skyter ut. Treet skal få ro og tid til det, før jeg tar en ny vurdering. Men det er langt fram i tid.

Bloggposter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *